4 Kasım 2015 Çarşamba

GEZİ - SUYUN MİMARİ YOLCULUĞU




İstanbul... 
Bizans ve Osmanlı tahtının bulunduğu bu dünya başkenti tarih boyunca su kemerlerine ev sahipliği yapmıştır. Sizleri dünya su mimarisinin başyapıtları arasında yer alan ünlü su kemerlerinin ihtişamına ve suyun mimari yolculuğuna şahit olmaya davet ediyoruz. 
Hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak, tarihe ışık tutacak seminer-gezi programımız İstanbul'a, tarihe ve hayatın kaynağı "su"ya bakışışınızı değiştirecek...


Seminer ve Gezi Programı:
Gezi Lideri : Mimar Nezih R. Aysel
Tarih : Mart 2016 tarihi itibariyle Cumartesi günleri, 15 kişilik katılım olduğu takdirde
Saat : 08:45 - 17:00
Transfer (Anadolu Yakası): 08:45 Kadıköy Evlendirme Dairesi Ana Giriş Kapısı
Transfer (Avrupa Yakası) : 09:15 Beşiktaş Condrad Otel ile Yıldız Saat Kulesi arası
Seminer ve buluşma yeri: Bahçeköy İSKİ Vakıf Sular Müdürlüğü
Seminer Saati : 10:00 - 11:00
Gezi : 11:00 - 17:00
Gezi Durakları : Büyük Bend - Çifte Havuz - Kirazlı Havuz - Kirazlı Bend - Paşadere Su - Eğri Kemer - Uzun Kemer - Baş Havuz - Mağlova Kemeri
Öğle Yemeği : Çifte Havuz Piknik Alanında
Gezi Ücreti : 160 TL /kişi





Gezi Lideri: Mimar Nezih R. Aysel



Mimar Nezih R. AyselMimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü 1990 yılında bitirdi. 1990 yılında bu güne, çeşitli organizasyonlar altında, birçok yapının proje ve uygulamasına katıldı. 2001 yılında, Mimar Sinan Üniversitesi bünyesinde, Bodrum Ortakent/Müsgebi ve Bitez/Ağaçlı ilçelerinde yapılan Mimari Belgeleme çalışmalarını yönetti. Bir kitapta topladığı bu çalışmalar, “Bodrum: Ortakent (Müsgebi) 2001” TMMOB Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği tarafından 2001 yılında yayınlandı. Bu tarihten sonra yaptığı araştırmalar ve tespitler ile zenginleştirdiği çalışmayı, Arkeoloji ve Sanat Yayınları içinde, “Bodrum: Müsgebi - Ortakent / Bir Mimari İnceleme” ismiyle yayınladı. İstanbul’un Tarihi Su Sistemine olan ilgisi 1998 yılında doktora çalışmaları sırasında başladı. Birçok yapıyı yerinde belgeledi. Vakıf Sular Müdürlüğü ile MSÜ arasında yapılan protokolle, İstanbul Çeşmelerinin restorasyon projelerinin elde edilmesinde görev aldı. 2008 yılında tema koordinatörlüğünü yaptığı ‘İstanbul’da Suyun Mimari Yolculuğu’ başlıklı Kırkçeşme Su Yolunu büyük boyutlu fotoğraflarla tanıtan sergi, Ayasofya Müzesi, Harbiye Askeri Müze, Mimar Sinan GS Üniversitesi, İzmir DSİ Tesisleri’nde sergilendi.  Mimar Sinan ve Kırkçeşme Tesisleri ile ilgili bildiri ve konferanslar verdi. Konu ile ilgili araştırmalarını bağımsız olarak yürütmektedir. 1997 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nde öğretim elemanı olarak görev yapmaktadır. 


"SUYUN MİMARİ YOLCULUĞU"

 ("Architectural Journey of Water")

Sizleri 1500'lü yıllara götürecek olan gezimizin hikayesi...
Sai Mustafa Çelebi’nin kaleme aldığı Tezkiret ül-Bünyan’da “Allah’ın rızasına, rahmetine kavuşan ve cihanın Süleyman’ı olan padişahın İstanbul’un çeşmelerine su taşıyan ve felekten birer işaret olan kemerleri inşa ettirmesi” 


Mimar Sinan İstanbul’un kuzey bölgelerini inceleyerek hattın yapılacağı güzergahın tespit etti. Sonrasında kazı çalışmalarına başlandı. Belirlenen mahallerdeki kazı çalışmalarında Bizans döneminden yapılmış ancak zaman içerisinde kaybolmuş olan oluklar da ortaya çıkmaktaydı. 1555 yılında başlayan çalışmalar 1564 yılında tamamlandı.

İstanbul’un kurulduğu günden beri en önemli sorunu şehrin su ihtiyacının karşılanması oldu. Şehrin su ihtiyacın karşılamak amacıyla ilk olarak 2. Yüzyılda Roma döneminde su yolları yapılmış ve Halkalı, Haliç bölgelerinden su temin edilmiştir. Şehrin en eski su yapılarına bakıldığında Roma devrinde kurulan sistem geliştirilerek günümüze kadar gelmiştir. Bizans döneminde Roma su yolları tamir ve onarımlar geçirirken Osmanlı idaresinde Roma"dan kalan sisteme yeni kaynaklar ve su yolları eklenmiştir.


İlk olarak imparator Hadriyan döneminde Kağıthane ve Alibey deresi suları toplanarak Haliç kenarındaki mahallelere bir su yolu ile ulaştırılmıştır. İmparator Valens ise Halkalı dolaylarından Beyazıd Meydanına kadar ikinci bir su yolu yaptırmış ve İstanbul’un Fatih ilçesindeki Bozdoğan kemeri bu amaçla inşa edilmişti. Yine Belgrad ormanlarında Büyük Bendin bulunduğu yerde bir bent inşa ettirerek Kağıthane deresinin sularını ızgara ve havuzlarda toplayarak şehre ulaştırmıştır. İstanbul’un su sıkıntısı çözmek amacıyla çalışma yapan bir diğer imparator ise Theodosius’tur . O da Maz’ul Kemer ve Bozdoğan kemerini kullanarak bir su yolunu inşa ettirmiş ayrıca Belgrad Ormanlarından Sultanahmet’e kadar bir diğer su yolunu daha İstanbul’a kazandırmıştır.

Osmanlı döneminde İstanbul’un su ihtiyacı eski dönemlere göre sürekli bir şekilde artmıştır. Bunun sebebi özellikle fetihten sonra İstanbul’un nüfusunun artırılması yönündeki çabaydı. 100 yıllık bir süreç içinde İstanbul’un nüfusu 60 binden 500 bine çıkmıştı. Bu durum ise İstanbul’un su ihtiyacının artmasına ve yeni su yollarının inşa edilmesini zorunlu kılıyordu. Fatih döneminde İstanbul’un su sistemi eski su yollarını onarılması ve yenilerinin eklenmesi ile geliştirildi.  


Tursun Bey şehrin su sıkıntısına çare olarak Roma döneminden kalan eski su yollarının onarıldığını ve bunlara ilave olarak yenilerinin de yapıldığını aktarır : “Meğer İstanbul’a eski mamurluk devrinde, altı-yedi günlük yoldan su getirilirmiş. Eski su yolları bulundu. Dağları delip zemine mütevazi derelerden, tak ve kemerler  vasıtasıyla, nehirler akıtmışlar. Fakat bütün bu eserler bakımsızlık ve tabiatın tesiri ile harap olmuşSultan bunların imarı için bilgin mühendis ve ustalar getirtip, göçmüş taklarını, kaybolmuş yollarını yeniletti. Bu arada yollar üzerinde nice kaynaklar bulundu ve coşkun bir nehir halinde bütün yayla suları şehre getirildi. Getirilen bu su, saraylara, hamamlar ve mahallelere taksim edildi. Ayrıca müsait bir kemere kırk çeşme yaptırıldı."

Ancak  Kanuni devrine gelindiğinde şehrin su sistemi ihtiyacı karşılayamaz hale gelmişti. Bu sebeple Kanuni Sultan Süleyman Mimarbaşı Mimar Sinanı bu konu ile ilgili araştırma ve planlama yapmakla görevlendirdi. Böylece İstanbul’un su ihtiyacına kesin çözüm olacak Kırkçeşme su sisteminin çalışmaları başlamış oldu. Mimar Sinan İstanbul’un kuzey bölgelerini inceleyerek hattın yapılacağı güzergahın tespit etti. Sonrasında kazı çalışmalarına başlandı. Belirlenen mahallerdeki kazı çalışmalarında Bizans döneminden yapılmış ancak zaman içerisinde kaybolmuş olan oluklar da ortaya çıkmaktaydı.  1555 yılında başlayan çalışmalar 1564 yılında tamamlandı. Sonraki dönemlerde de -II.Osman, III.Ahmed, III.Mustafa ve II.Mahmud Kırkçeşme su sistemine yeni bendler ekledi.





KERİMEXCLUSIVETRAVEL
"Seyahatten Öte"

Tavsiyeler:
  • Katılımcıların gezinin içeriği, konusu, güzergahı ve mevsim koşullarına göre kıyafet konusunda hazırlıklı olmaları önerilir.
  • Eylül - Mayıs gezilerinde şemsiye/yağmurluk bulundurulması önerilir.

Gezi Satışı ve Genel Kurallar :

  • Başvurular kerimexclusive@kerimvakfi.org adresine yazılı olarak yapılmalıdır.
  • Yazılı olarak rezervasyon yaptırıp katılım için kesin onay alınmadan gezi bedeli yatırılmamalıdır. 
  • Gezi bedelleri Kerim Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı Vakıfbank Bostancı Şubesi IBAN TR 4800 0150 0158 0073 0123 4280 numaralı hesaba yatırılabilir. Kredi kartı ile ödeme yapmak için http://www.kerimvakfi.org/pg/exclusive-bagislar adresinden mail order form doldurularak kerimexclusivetravel@kerimvakfi.org adresine veya 0216 359 40 92 numaralı faksa gönderilmelidir.
  • Rezervasyonların kesinleşmesi TC kimlik numaraları belirtilerek gezi bedelinin tamamının banka havalesi veya kredi kartı mail order ile ödenmiş olmasına bağlıdır.
  • Gezi ücretleri, isim soy isim, TC kimlik no ve gezi adı açıklamasıyla yatırılmalıdır. 
  • Gezilerimiz en az 15 kişi ile yapılmaktadır, yeterli katılım sağlanamadığı takdirde Kerim Exclusive Travel  gezileri iptal etme hakkına sahiptir. İptaller en geç geziden 2 iş günü öncesinden katılımcılara duyurulur. Gezi bedelleri katılımcı isteğine bağlı olarak  iade edilebilir veya bir başka geziye aktarılabilir.
  • Katılım iptal edilmek istenirse gezi tarihinden 4 iş günü öncesine kadar yapılan iptallerde ödenmiş olan gezi bedeli iade edilir. Diğer hallerde gezi bedeli iade edilmez ancak başka bir geziye aktarılabilir.
  • 2 iş günü öncesi yapılan iptallerde iade ve/veya başka bir geziye aktarma işlemi yapılamaz.
  • İptaller yazılı olarak kerimexclusive@kerimvakfi.org adresine yapılmalıdır.
  • Gezilerde kullanılmayan herhangi bir hizmet bedeli gezi bedelinden mahsup edilemez. (transfer, yemek, müze girişi vb)
  • Kerim Exclusive Travel gezi güzergahını değiştirebilir ya da gezide değişiklik yapabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder